Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Stem

Overmorgen kiezen we een nieuw Europees Parlement. Dus staan ze er weer: de verkiezingsposterplakwanden. Een medium van gisteren. Maar ach, ze horen bij het dorpse Nederland. Net zoals het luchtalarm op elke eerste maandag van de maand. Het heeft geen enkele zin.

Juist daarom kijk je een keer extra naar de posters. Wat hebben de politieke partijen deze keer bedacht om ons Europees te laten stemmen?

“Nederland wil minder Brussel” zegt de SP. Negatieve insteek. Die tomaat is dus nog steeds bedoeld om te gooien. Dorpsfeest. Daar houdt de SP van.

“Voor Nederland” roept de PVV. Maar Maatje Matlener durft het niet alleen. Wordt gedekt door Grote Geert. De man die een verkrachting misbruikte in de Tweede Kamer. Als dat de maat voor Nederland is...

“Nederland Opnieuw”. Welke VVD-adviseur heeft dat bedacht? Oorspronkelijk was het natuurlijk “VVD Opnieuw”. Maar die vooruitziende blik ging zelfs Mark Rutte te ver.

“Saai en Sociaal”. Eh, sorry “Sterk en Sociaal”. Geile tekst als je er heeeeel lang over nadenkt. Maar wie denkt nog na bij de PvdA? De arbeider niet. Die kan dat hele Europa geen ene ruk schelen. En stemt niet of PVV.

“Werken aan Zekerheid”. CDA. Vlees noch vis. Niets te melden. Maar daarmee blijf je wel de grootste van Nederland.

GroenLinks heeft “Zin in Europa”. Mooi dat een partij ergens zin in heeft. Poster ziet er lekker uit. Zin klinkt lekker. Net als “Zin in de Toekomst”. Maar waar heeft de kiezer echt zin in, Femke?

D66 is het meest pro-Europees van alle partijen. Dus zegt Sophie “Europa Ja”. Duidelijk. En omdat ik ooit met Sophie in een bus door Brussel heb gereden, krijgt ze van mij geen kritiek op die flutposter.

Maar gelukkig. Er is ook een communicatief lichtpuntje. Rondom een bloederige cirkel prijkt “Europa, er zijn grenzen. Kies partij voor de dieren”. Qua concept de vlag en wimpel. Beeld klopt. Zin klopt. Boodschap klopt. Maar of het voldoende is voor mijn stem?

Ik heb namelijk geen idee waar mijn stemkaart ligt.
 

Reageer op dit bericht

02-06-2009