Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

De Tour

Vandaag begint de Tour. De Tour de France. Ronde van Frankrijk. Kranten, tv, radio en Tourtoto’s zijn er weer vol van. En wie mijn mening wenst, leze vandaag Bert Wagendorp in de Volkskrant.

De Tour is veel meer dan sport. En dan bedoel ik niet de heroïek, het volksvermaak, of de plek in de hedendaagse geschiedenis. Nee, de Tour is Het Jaar Op Haar Toppunt.

Een jaar begint met vuurwerk. En eindigt met oliebollen. Markeringen die houvast geven. Maar tussen Astronaut en Appeflap is dat zoeken. Althans, zo voelt het.

Februari is voor de laatste restjes rode rotjes. April voelt nog als winter. Mooi mei gaat in een zucht voorbij. En juni... je hebt nog steeds het gevoel dat Het Jaar moet beginnen. Dat de toekomst van Het Jaar nog een heel jaar voor je ligt.

Tot juli. De Tour start. Drie weken afleiding in binnen- of buitenland. Eindigend in winnaars op de Champs Elysee.

En dan gebeurt het.

Zodra de geelgetruide Janssen, Merckx, Hinault, Zoetemelk, Fignon, Indurain, LeMond, Armstrong, Contador of Gesink de armen zegevierend in de Parijse lucht steekt, voelt Het Jaar anders.

De opgaande lijn, de onmetelijke vergezichten, de glorende toekomst die we aan het jaar toedichten, ze zijn plotsklaps vervangen door de dalende lijn, beperkende grenzen en het besef der eindigheid.

Een Jaar lijkt wel Een Merk. Met haar eigen levenscyclus. Starten. Pionieren. Groeien. Bloeien. En dan de kentering. Tegenslag. Vechten. Wijs worden. Om uiteindelijk te worden overgenomen. Of erger, het loodje te leggen.

Het is jammer voor het merk Jaar, maar na de Tour levert zij een hopeloze strijd om behoud. Besef daarom dat 2009 in de komende drie weken het mooiste biedt wat een jaar kan bieden. Het eeuwig voelende Hoogtepunt tussen begin en eind. Geniet er van!
 

Reageer op dit bericht

04-07-2009