Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Vakantie BN-ers (2)

Het was de zomer waarin Andy Hampsten Alpe d’Huez won.

Met vriendin Gees, die nu mijn vrouw is, deed ik Frankrijk. Zo ook Port Cogolin. Een uit de grond gestampt nepdorp voor de verrevan allerduurste jachten. Ergens tussen Sainte Maxime en Saint Tropez. Daar zat familie. En die had de door Gees vergeten wegwerplenzen meegenomen.

Uit dank voor onze komst namen ze ons twee keer mee uit eten. De eerste keer ontdekten we het genot van scampi’s. De tweede keer werden we overvallen door een lange bak met de lekkerste paté ooit. Maar na het bijwonen van de Cogolinse toeristenmissverkiezing was het vertrektijd.

“Kijk, de Tour crosst door de Alpen! Overmorgen Alpe d’Huez” zei ik tegen Gees op een toon die verrassing suggereerde. Ik wist het natuurlijk al lang.

Aan het eind van de volgende middag zochten we in elke bocht een plek. En ja, op deze Hollandse berg maakt de Hollandse aanhang graag ruimte voor een Hollands stel. Een uur later stond onze tent op een stijgingspercentage van 25 en dronken wij bier met de mannen die “BREUKINK” op het asfalt kalkten.

Slapen lukte niet. Zelfs niet met het hoofd naar boven. Daarom keek ik ’s ochtends onze achterbuurman slaperig in de ogen: Albert Jan Evenhuis. Oud Staatssecretaris van Economische Zaken. En politiek afgedaan door onduidelijke leningen.

Hij zat met zijn zoon op de 25%. Tussen hen in een pitje Camping Gaz waarop ze een pannetje water probeerden te verwarmen. Voor koffie? Thee? Eieren? Het was een aandoenlijk gezicht. Lief. En stond haaks op mijn vooroordeel van fout lenende politici die zich elke dag te goed kunnen doen aan gamba’s en patés.

’s Middags kwam een Motorolarenner als eerste voorbij. Dat was Andy Hampsten. Breukink verloor. En in de blik van Evenhuis zag ik de herkenning. Er zijn dagen van toppen. Er zijn dagen van dalen.

En er zijn dagen waarop je tot in het diepst van je ziel wenst dat je met je zoon een pannetje water kookt op Alpe d’Huez. 

Reageer op dit bericht

07-08-2009