Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Vakantie BN-ers (5)

Het was de zomer voor de Mexicaanse Griep

We deden een paar dagen Vlieland. Back to Basics. Een legertent met 8 harde stapelbedden. Maar geen elektrisch. Geen water. Geen toilet. Geen koelkast. Geen stoel. Geen geluidswal die het dronken geschreeuw van strandgaande tieners tegenhoudt.

‘Is dit nog leuk?’ vraag je jezelf af. ‘Nee’ denk je regelmatig. ‘Ja’ zeg je tegen je dochter van 10 als ze vraagt of je ’s nachts in het stapelbed naast haar komt liggen. Boven.

Gelukkig biedt Vlieland compensatie. De Bolder. De Bekenden. De Oude Bekenden. De Bekende Nederlanders. Voor de laatste aflevering van Vakantie BN-ers leek Vlieland me de juiste plek.

Er zijn namelijk BN-ers met een huisje op Vlieland. En er zijn BN-ers die hier de rust zoeken. Boze stemmen beweren daarom dat de well-to-do’s van de Dorpsstraat een PC Hooft hebben gemaakt. Valt mee. Geen Rus te bekennen.

Maar helaas, de BN-er liet zich niet zien. Bij de Halve Marathon geen puffende tv-gezichten. Ja, Kees Storm, oud voorzitter RvB van Aegon, werd enthousiast over de finish gejuicht door de allerleukste speaker van Nederland: fietsverhuurder Jan van Vlieland.

Maar BN-ers? Eh, ja ja ja op een Jan van Vlielandfietsje en met slakkengang in kruidenboter: Joop Braakhekke. En ja daar, de kookgekke Reitse Spanninga op het terras. Toegegeven, Reitse is meer BF-er dan BN-er, maar (let op Hilversum) echt veel leuker dan Joop. En verder?

Geen Monique van der Ven. Geen Robert ten Brink. Geen Marco Borsato. Ze waren net als de Mexicaanse Griep: je weet dat ze er kunnen zijn, maar je merkt er niks van. En dus geen laatste stukje? Tuurlijk wel. Maar toch...

Op Vlieland besefte ik eens te meer dat ik niet heel hard naar het onderwerp van stukjes moet zoeken. Ze dienen zich aan. En als ik geest en taal durf toe te laten kan er iets ontstaan met kop, met staart, met byte, met ziel. Niet om te vermaken, maar om te zijn. Niet bedacht, maar geschreven.
 

Reageer op dit bericht

14-08-2009