Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Snieuws

 

Sneeuw is prachtig. Maar het heeft twee keerzijden: dooi en nieuws.

 Over ‘dooi’ kunnen we kort zijn. Dat hoort er bij. Dat is de natuur. De weg naar het einde is meestal niet de mooiste, tenzij door Reve beschreven.

 Nee, de sneeuwkeerzijde ‘nieuws’ is veel ernstiger. Dat is immers een kwestie van cultuur. Wij mensen maken nieuws. Wij hangen aan nieuws. En nieuws krijgt autoriteit via media als krant, radio, tv of internet. Je gaat het geloven. Erger: het wordt waarheid.

 Ik hou van genoemde media. In mijn leven is nieuws een vaste waarde. Voorwaarde: het is doordacht, afgewogen en met liefde gemaakt. Dan maakt de grondslag niks uit.

 Helaas daalt de vaste nieuwswaarde. Dat bewijst de sneeuw. Er hoeft maar een paar centimeter te vallen of sneeuw overheerst. Blikken journalisten worden opengetrokken en naar gevaarlijke locaties gestuurd. Rotonde Joure bijvoorbeeld. Daar werd op 3 zenders verslag gedaan van al het onheil dat hier zou kunnen gebeuren. Zo wordt snieuws geboren. 

 Bij het snieuws staan plotseling twintig journalisten op station Utrecht met hijgende verslagen van treinverkeer-in-het-honderd. Boze mensen leggen in het snieuws uit dat ze niet op tijd kunnen komen, terwijl ze daar nu eindelijk een geldig excuus voor hebben. En wedden dat bij de achtergronden van het snieuws een specialist de schade voor de economie gaat uitleggen? Alsof er in onze nationale geschiedenis nog nooit een sneeuwvlok is gevallen.

 Maar opgelet: sneeuw is niksnieuws. Als wij uit het raam kijken, weten we dat het sneeuwt. Dat het wit wordt. Dat het glad is. Dat je minder snel van A naar B kunt. Of helemaal niet. Dat de sleetjes ontroest moeten worden. Dat we wanten moeten dragen. Autoruiten krabben. Sneeuwpoppen maken. Sneeuwballen gooien. Kachel een tikje hoger zetten. Genieten. Want het vriest.

 En als het vriest... ja hoor dan wordt er onmiddellijk over de Elfstedentocht gesproken. Zo schijnt de sneeuw in de nacht van 2 op 3 januari 2010 dodelijk te zijn geweest voor de komende Elfstedentocht. Dodelijk. Dat is nog erger dan snieuws.

 

 

 

Reageer op dit bericht

04-01-2010