Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Stemgedrag

Hoogtepunt deze week was mijn gang naar de stembus. Als overtuigd democraat vind ik dat een plicht. Ook al snap ik dat niet-stemmen een democratische keuze kan zijn. Maar beste niet-stemmer: zwijg als het over de inrichting van Europa, Nederland of de gemeente gaat.

Dat even tussendoor. Het hoogtepunt zat ‘m in het rode potlood.

Ik ben enorm voor nieuwe ontwikkelingen. Zo vind ik dat we al lang via internet hadden moeten kunnen stemmen. Maar dat vindt mijn hoofd. Mijn hart klopt sneller bij de gedachte aan het potlood. Al toen ik klein was.

“Wat kan dat kind toch leuk tekenen! Die wordt later vast kunstenaar!” Mijn ouders trots. Vijftien jaar later maakten ze zich hard voor een opleiding waar je wèl wat mee kon. Een lerarenopleiding.

We kozen voor het poldermodel. De lerarenopleiding, vakken Tekenen en Engels. Dat kon toen nog. Mooie tijd. Veel geleerd. Gelukkig geworden. Maar nu zou ik anders kiezen.

Naast het potlood leerde ik veel andere technieken. En het vrije denken: speelvelden vergroten, werkelijkheden omdraaien, onmogelijkheden combineren. En als vorm en inhoud samenvallen heel veel gas geven en genieten van het meest bijzondere dat ooit is gemaakt. Door jou. Wel even afwachten of je de dag daarop nog net zo enthousiast bent.

Schoot dit alles door me heen toen ik in het stadhuis mijn oproep inleverde bij drie aardig saaie mensen om vervolgens het stemhok in te gaan en met het potlood het witte rondje van mijn voorkeur rood te kleuren en mijn stembiljet in de tot stembus omgetoverde afvalcontainer te deponeren?

Nou nee. In het stemhok moest ik vooral mijn neiging onderdrukken het hele stembiljet vol te tekenen. Mannetjes. Vrouwtjes. Wolkjes. Kubusjes. Poesjes. Letters. Bomen. Vissen. Ramen. Kisten. En nog veel meer. Het zou een prachtig eclecticistisch werk worden. Maar was mijn stem dan nog wel geldig?

Bij twijfel niet inhalen. Democratie gaat voor. Het rode potlood beperkte zich tot het invullen van een rondje. En de kunstenaar bleef weer binnen. 

Reageer op dit bericht

06-03-2010