Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Vlekje

Een klein vlekje kan een mooi idee zo jammerlijk verkrachten.

De Gremdaat in mij moest er aan denken toen ik las over de Gouden Oldehove. Deze naam klinkt net zo voorspelbaar als mooi. Goud is altijd goed. En Oldehove is een begrip, althans voor iedereen die iets met Leeuwarden heeft. En mocht u niks met Leeuwarden hebben dan mag ik aannemen dat u bij het lezen van “Gouden Oldehove” op zijn minst een positieve associatie hebt.

Positief. Dat is ook de gedachte achter de Gouden Oldehove. Want de Gouden Oldehove is een nieuwe prijs die de gemeente Leeuwarden heeft ingesteld. Naar een idee van een bevlogen PvdA-raadslid.

Laat ons zonder vooringenomenheid raden waaraan de Gouden Oldehove wordt toegekend.

Een sportman die Leeuwarden internationaal op de kaart heeft gezet? Een zanger die het Leeuwarder levenslied voor eeuwig heeft vertolkt? Een burgemeester die Leeuwarden heeft behoed voor een Noord-Zuidlijn? Een gewone man die het zijn hele leven al in Leeuwarden volhoudt? Een captain of industry wiens wieg toevallig in de Monnikemuurstraat stond?

Het had allemaal gekund. Terecht & Passend. Maar nee, de Gouden Oldehove wordt toegekend aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van architectuur en duurzaamheid. Mooi zou je zeggen. Maar...

De Oldehove is toch die mislukte kerk waarvan de bouw in 1530 moest worden stopgezet omdat de toren scheef ging staan waarna bouwmeester Jacob van Aaken snel het loodje legde zodat hij zich niet al te lang voor deze schande hoefde te schamen?

Inderdaad, de Oldehove is een voorbeeld van mislukte architectuur. Laat staan dat zo’n mislukking iets te maken heeft met duurzaamheid. Duurzaamverdienstelijke architecten zadel je dus niet op met een goedbedoelde Gouden Oldehove!

Zoals je Cruijff geen Gouden Van Gaal geeft. Zoals je Mulisch geen Gouden Beeldroman geeft. Zoals je Balkenende geen Gouden Bos geeft. Zoals je Hirschi Ali geen Gouden Moskee geeft. Zoals je Beatrix geen Gouden Tand geeft.

U begrijpt, ik wil dat vlekje wegwerken en denk na over de Gouden Naam.  

Reageer op dit bericht

28-03-2010