Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

O (voorbeschouwing)

Vroeger had je het K-woord. Men zei K en bedoelde kanker. Alsof het niet uitspreken van kanker een bezwering was waardoor die ziekte vooral niet in jouw buurt kon komen.

De laatste tijd is er het H-woord. Met hypotheekrente-aftrek wordt hetzelfde gedaan als met kanker. Niet noemen, niet noemen, niet noemen want voordat je het weet is je huis minder waard! Dan ga je kankeren en blijkt het k-woord ‘kut’ te betekenen.  

Maar gelukkig is er in de komende WK-voetbalweken ook het O-woord. Oranje. We gaan niet turven, maar neem van ons aan dat elke Nederlander per minuut minstens 1 keer het O-woord in de mond neemt. Niet turven wel rekenen:

60 x per uur = 60,  60 x 24 per dag = 1.440,  1440 x 45 dagen voorbeschouwing, toernooi en nabeschouwing = 59.040,  59.040 x 17.000.000 Nederlanders = 1.003.680.000.000. Kortom, Oranje zal in de komende weken minstens 1.003.680.000.000 klinken en dan hebben we alle gedrukte versies nog niet eens meegerekend.  

Toegegeven, Oranje wordt overal ondersteund door haar kleurechtheid. En ja, als Van Persie ons Oranje naar het kampioenschap schiet, vallen we de buurvrouw huilend in de armen, geven we de hele buurt een rondje, nemen we een paar dagen extra vrij en vergeten we politiek, crisis en nakende Koreaanse oorlog. Dan staat Oranje gelijk aan Wereldfeest. En toch. De overvloed aan Oranje kan ook tot inflatie leiden.

Want stel dat van Stekelenburg in de derde poulewedstrijd een terugspeelballetje van Bhoularouz verkeerd beoordeelt waardoor het Nederlands Elftal onverricht kan terugdruipen naar ons land waar de buurvrouw nog steeds een bitch blijkt, waar de rode privé-rekening geen rondje rechtvaardigt, waar je op maandag gewoon naar je werk moet, waar het volgende kabinet nog lang niet is gevormd, waar de crisis verder woekert omdat Spanje (dat wel de WK-finale haalt) een paar banken moet nationaliseren en waar we ons nog steeds niet druk maken om Korea.  

In dat land moet je je niet alleen te laten meeslepen door de Oranje-euforie gebaseerd op Goede Hoop, maar is het ook verstandig een blik vanaf de zijlijn te werpen. Dat doen wij met het O-woord. Kortweg ‘O’. Ingedikt Oranje. Maar ook Omgekeerd Evenredig. En tijdens het WK op deze URL.  

Reageer op dit bericht

30-05-2010