Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Zoiets

Onlangs was ik jurylid bij 9 presentaties van HBO studenten. Creatieve studenten, want ze volgen een creatieve opleiding. En om die creativiteit tot volle bloei te laten komen, krijgen ze van alles aangereikt. Zeker in materiële zin.

Zoals een prachtig onderkomen ontworpen door een van Neerlands toparchitecten. Zoals alle mogelijke hard- en software waarbij niet op een Apple meer of minder wordt gekeken. Zoals professionele presentatieruimte en dito middelen. Zoals docenten. En zoals een café om op de goede afloop te proosten.

Ik nam een cola en had mijn twijfels.

Zoiets kan aan mijn verwachting liggen. Mijn hoge lat. De wens te worden verrast door wereldconcepten en hemelbestormende ideeën.

Zoiets kan aan de opdrachtgever liggen. Het bedrijf dat voor een prikkie een huisstijl, website of social media advies denkt te krijgen. En brieft: “Niet aan mijn logo komen!”.

Zoiets kan aan de docent liggen. Het individu dat nooit kan ontsnappen aan de dwingende cultuur van de opleiding en al lang blij is met een externe opdracht.

Zoiets kan aan de student liggen. Hij weet niet beter: hem staat alles ten dienste. Daarmee doet hij zijn best. Zeker. Maar o, o, o, o, o, wat blijft ie toch veilig binnen de digitale lijntjes! Nooit tegen de opdrachtgever zeggen “Fuck you, ik heb een veel beter idee!”. En het daadwerkelijk hebben.

Hoe doorbreek je zoiets?

Simpel. Geef creatieve studenten niet meer dan papier en potlood. Inspireer ze. Geef ze richting. Gun ze hun fantasie. Laat ze vliegen. Laat ze op hun bek gaan. En laat ze pas presenteren als hun idee de wereld op zijn kop zet. In ieder geval mijn wereld.

Zo moeilijk is dat niet. En de Minister van Onderwijs heeft zijn bezuiniging voor de komende tien jaar te pakken.

Zoiets. 

Reageer op dit bericht

22-06-2012