Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Geloof

Journaal? Jazeker jongen, Zwarte Piet is op het journaal. Nee, niet het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok. Op het grote mensen journaal.

Waarom? De grote mensen discussiëren over Zwarte Piet.

Discussiëren…? Eh.. nou dan praten mensen met elkaar. Dan zijn ze het niet eens. Dan zegt de een “Zwarte Piet bestaat niet”. En dan zegt de ander “Zwarte Piet bestaat al heeeeel lang”. En dan is er ook  weer iemand die zegt “Domkop, blijf van onze Zwarte Piet af!”. En dan zegt een ander “Zwarte Piet moet ophoepelen want die domkop maakt zwarte mensen belachelijk en da’s racistisch.”

“Racistisch? Nou… eh… dan zeggen witte mensen dat alle zwarte mensen domkoppen zijn. Of bruine mensen zeggen dat alle gele mensen nietsnutten zijn. Of rode mensen zeggen dat alle witte mensen boeven zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Dat zeggen ze. En sommige mensen geloven dat ook.”

Zwarte Piet? Nee, Zwarte Piet is niet racistisch. Nee stil nou maar… nee de Muziekpiet is niet racistisch, maar sommige mensen.. nee joh de Sorrypiet is helemaal niet racistisch en de Pakjespiet niet en de Wegwijspiet niet en de Hoofdpiet niet. Ik bedoel, er zijn mensen die… nee Sinterklaas is natuurlijk ook niet racistisch. Sinterklaas is gewoon hartstikke aardig.

Of ie echt bestaat? Dat weet jij wel. Want jij mag al 17 jaar Sinterklaas ophalen en dan komt Sinterklaas weer bij jou en dan zegt ie “Jongen, ben je er weer, hoe gaat het met jou?’ En je weet best dat Sinterklaas niet bestaat. Dat het Opi is. Of vroeger Pake. Of de man bij Paul de Leeuw die dezelfde stem als Sinterklaas heeft. Dat weet je wel. Maar toch geloof je in Sinterklaas. In de echte. En in de echte Zwarte Piet.

En dus? Nou ja, als mensen niet in Sinterklaas of Zwarte Piet willen geloven… prima. Maar doe jij dat maar lekker, jongen. Je hele leven lang. Elk jaar weer. En ik wil er bij zijn. Altijd. Want verdorie wat gun ik al die discussiërende, grote mensen jouw mooie, ontroerende, onschuldige geloof.  

Reageer op dit bericht

21-10-2013