Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Oude Beelden Nieuwe Helden

Verbazingwekkend hoor. Alwéér zo’n laatste stukje jaar. Het lijkt immers gisteren: in de dikke mist steken we onzichtbare vuurpijlen af en op de tast moeten we ons huis terugvinden. En het lijkt eergisteren: we krijgen geen kersthap meer door de keel omdat we worden overspoeld met Tsunami-nieuws.

Zo zie je maar. Tussen gevoel en werkelijkheid vertekent de tijd.

Wie kon vorig jaar vermoeden dat we nu in een crisis zitten? Dat we afstevenen op Slappe Thee & Droog Brood? Gelukkig bereidden Renee en Natasja ons voor. Zij leerden ons de Voedselbank kennen. Sympathieke mensen, die Frogertjes. Maar Far Beyond op onze lijst van Helden 2008 prijken Maarten van der Weijden en Barack Obama.

Maarten. De innemendheid van een stotterende reus. Het doorzettingsvermogen van een lieve god. De sportiviteit van een wereldspeler. De intelligentie van een belezen beta. De bescheidenheid van een grootheid. Overwinnaar van kanker. Nooit mag hij die NED-tattoo van zijn kale hoofd verwijderen. En nooit krijgen we genoeg van die laatste honderd meter waarin Pieter van den Hoogeband hem naar het olympisch zwemgoud op de 10 killometer schreeuwt. Tranen met tuiten. Duizend natte zakdoeken.

Barack. Vier november. Daar staat ie. De aanstaande president van de Verenigde Staten. Op vaderlijke toon heeft hij vrouw en dochters verzocht achter de coulissen plaats te nemen. De zaal, het volk, de wereld wacht op zijn woorden. De roes van de overwinning legt nog een zalige deken over de zware taak die hem wacht. Stilte. Barack zweeft. Woorden. Barack doet zweven. Maar tijdens zijn messiaanse speech, krijgt hij de aanraakbaarheid van de buurman. En als we zien hoe de overwegend zwarte zaal om zijn buurman begint te huilen, rukken ook wij de tissues aan.

Helden dus. Die hebben we nodig. Want helden inspireren tot geloof, hoop en liefde. Geloof in jezelf. Hoop op beter. En liefde voor alles wat je omgeeft. Hier en nu.

Wij van Cellen wensen iedereen veel Nieuwe Helden in 2009!
 

Reageer op dit bericht

16-12-2008