Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Pure Religie

Het zal aan de tijd van het jaar liggen. Jaarwisseling. Terugknallen. Vooruitpijlen. Bij het aftuigen van de kerstboom dringen zich Bestaansvragen op.

Zwaar onderwerp voor een kort weblogstukje. En ingedikte diepgang als Zin Van Zijn en Ontkennen Begint Met Benoemen klinkt al snel naar one-liners die Rita Verdonk graag met Frans Bauer zou polonaisen.

“Religie heeft veel kwaad gedaan” hoorde ik iemand zeggen op een nieuwjaarsreceptie. Het was naar aanleiding van het zoveelste bloedige conflict in het Midden-Oosten. Maar doet religie kwaad? Kwaad komt mijns inziens van mensen wier dogmatische overtuiging de legitimering is voor het verachten van de ander.

Religie zou moeten bevrijden. Met of zonder god. Omdat religie de zoektocht naar De Zin is. Een tocht waarop veel verklaard kan worden. En veel ook niet.

Wat mij betreft wordt die zoektocht het mooiste duidelijk in De Kunsten..

Wat maakt de stier van Picasso toch zo veel meer dan een zadel en een stuur? Waarom bezorgen de koren van Bach kippenvel? Waardoor werd iedereen zaterdagochtend geraakt tijdens de Tryater voorstelling in de omgeploegde klei bij de Sexbierumervaart? En waarom lach je altijd om Jeroen van Koningsbruggen?

Tuurlijk: talent. Tuurlijk: hard werken. Tuurlijk: techniek. Tuurlijk: bezieling. Tuurlijk: echtheid. Tuurijk: creativiteit. Tuurlijk: nog veel meer. Maar toch.

Oudjaarsavond. Ik Hou Van Holland. Jeroen eet een oliebol. Verder niks. Maar het is brullen. Pure religie.
 

Reageer op dit bericht

08-01-2009