Replacement content

Get macromedia Flash Player

Replacement content

Get macromedia Flash Player

Archief

2017

Maart

2016

2015

2012

Juni
November

2011

Gerbrich

Leonard Cohen was iemand van vroeger. Een Canadese dichter die probeerde te zingen. Je kende een paar liedjes. ‘Suzanne’, omdat Herman van Veen dat zong. ‘So Long Marianne’... oh ja. En er waren liedjes die je meeneuriede zonder te weten dat Leonard Cohen ze had geschreven.

En de teksten... daar begreep je niet veel van. Als iemand er naar vroeg, vond je altijd een opmerking die suggereerde dat je zijn diepgang doorgrondde. Maar op 22 juli 2007 kwam Leonard Cohen wel diep binnen. Dankzij zomergast Bettine Vriesekoop.

Sinds ze haar tafeltennisfanatisme kwijt is, hou ik van Bettine. Een weldenkend mens. Zoekend. Innemend. Intelligent. Prettig vastberaden. En liefhebber van Leonard Cohen. Bettine toonde een live-uitvoering van ‘Take This Waltz’. Verpletterend mooi.

Vervolgens waren het You Tube en iTunes en LimeWire die mijn Cohen-ontdekking inhoud gaven. Hallelujah. Cohen bromt het. KD Lang zingt het. En Rufus Wainwright hemelt het. En nu is er Nynke Laverman.

Nynke kan wel wat. Veel zelfs. Maar is nog lang geen Bettine. Gelukkig wordt Nynke op de CD ‘Cohen in het Fries’ omgeven door mensen met een hoger Bettine-gehalte. De wereldberoemde Jaap Louwes bijvoorbeeld die ‘Famous Blue Raincoat’ vertolkt. Volbloed Man Gerrit Breteler doet ‘If It Be Your Will’ als Volbloed Man. En Mariusz overtuigt met ‘Take This Waltz’. Maar het mooist is een countryzangeres.

Ik hou helemaal niet van country. Vreselijk die conservatieve koiboiplatheid. Nou vooruit, Johnny Cash. En Emmilou Harris... op een kiertje. Maar voor al die andere gleufhoeden blijft mijn deur potdicht. Tenzij Gerbrich aanklopt. Gerbrich Van Dekken. Meisje uit de Friese Wouden. Naast Bettine nu mijn tweede liefde. Wie haar ‘Ik Wol Dy Op Sa’n Dei Noch Net By Mei Wei’ beluistert, begrijpt waarom.

Van Cohens teksten snap ik nog steeds niks. Maar met Gerbrich is het heerlijk associëren.
 

Reageer op dit bericht

16-01-2009